Перейти до контенту

VITA ANTIQUA Library                                                           ISBN 966-95597-1-5

Сто лет черняховской культуре. Сборник научных статей. К., 1999
Сто років черняхівській культурі. Збірник наукових статей. К., 1999
 100 лет черняховской культуре. От составителя, 4-5

Орёл А.К., Левада М.Е.

РЕЗЮМЕ (рус.)
Концепція запропонованої українськими археологами збірки виходить із положення, що досить глибоке занурення в історію означає переміщення публічних та наукових інтересів до об'єктної галузі археології. В історії людства виділяються території, життєдіяльність населення яких певний час стає визначальною для культурогенезу людства. Проте трапляється, їхня справжня загальнолюдська значимість протягом тривалого терміну залишається нерозкритою і лише під тиском і в світлі нових фактів і відомостей приходить усвідомлення їхнього реального стану в системі знань надзвичайно ієрархічної та ешелонованої всесвітньої історії.

Сто років тому видатний український археолог та краєзнавець Вікентій Хвойка провів розкопки біля сіл Черняхів та Ромашки на Київщині. З цього моменту і почалося вивчення давнини, що одержали пізню назву «Черняхівська культура». Сьогодні відомо, що ареал цієї культури включає більшу частину сучасної лісостепової та причорноморської України, Молдови, а також частково сусідні області Росії, Румунії, Польщі. За минуле століття відкрито понад три тисячі черняхівських пам'яток, а розкопки проводилися на кількох сотнях поселень та могильників. Виразні «стильні» знахідки, отримані в результаті цих робіт, яскраво виділили Черняхівську культуру з давніх-давен східноєвропейських варварів.

Мова: російська

PDF PDF

Цитування:
Орёл, А.К., Левада, М.Е. 1999. 100 лет черняховской культуре. От составителя. B: Левада, М.Е. (ред.) Сто лет черняховской культуре. Сборник научных статей. К.: Бібліотека VITA ANTIQUA, с. 4-5.

1 коментар до “

  1. Сповіщення: Сто лет черняховской культуре. Сборник научных статей. К., 1999 – VITA ANTIQUA

Коментарі закриті.