Перейти до контенту

VITA ANTIQUA Library                                                           ISBN 966-95597-1-5

Сто лет черняховской культуре. Сборник научных статей. К., 1999
Сто років черняхівській культурі. Збірник наукових статей. К., 1999
К истории финального этапа черняховской культуры, 39-47

Борис МАГОМЕДОВ

РЕЗЮМЕ
Пересування населення всередині Черняхівського ареалу зазвичай фіксується лише як розширення просторових кордонів культури з північного заходу на південь та схід. Ми спробуємо простежити інші напрями переміщень окремих груп людей на фінальній фазі Черняхова, пов'язуючи археологічні дані з історичними подіями гунської доби.

Практичні висновки нашої роботи такі. Глечики типів 1,6 та вази «лівобережного» типу виникають у Східній Україні та Середньому Подніпров'ї на ступені СЗ, десь близько середини IV ст. Пізніше ці типи з'являються в Нижньому Подунав'ї, де вони відомі в комплексах, датованих не раніше ступеня D1 (гуннського часу). Переміщення зазначених типів кераміки можна пов'язати з переселенням у Нижнє Подунав'я у 376 р. угруповання Алатея-Сафракса, яке розміщувалося до того в Лівобережній Україні. Посуд названих типів може бути для Нижнього Подунавья датуючим матеріалом, визначальним ступінь D1.

Мова: російська

PDF PDF

Цитування:
Магомедов, Б.В. 1999. К истории финального этапа черняховской культуры. B: Левада, М.Е. (ред.). Сто лет черняховской культуре. Сборник научных статей. К.: Бібліотека VITA ANTIQUA, с. 39-47.