Перейти до контенту

VITA ANTIQUA Library                                                           ISBN 966-95597-1-5

Сто лет черняховской культуре. Сборник научных статей. К., 1999
Сто років черняхівській культурі. Збірник наукових статей. К., 1999
Шпоры из могильника черняховской культуры у села Великая Бугаёвка, 135-143

Олег ПЕТРАУСКАС

РЕЗЮМЕ
У 1995-1996 pp. автором цієї статті проводилися розкопки могильника Черняхівської культури поблизу с. Велика Бугаївка. У ході розкопок було знайдено дві майже ідентичні шпори, що відрізняються між собою розмірами та кількістю кріпильних штифтів. Знахідки шпор відносно рідкісні в Черняхівській культурі і ще рідше зустрічаються на могильниках. Знахідки з могильника у Великій Бугаївці заслуговують на особливу увагу, оскільки шпори мають незвичайну форму, яка дотепер не була відома на території України.

Пластинчасті шпори згідно з новими знахідками, ймовірно, існували практично безперервно і паралельно з іншими основними типами шпор (Stuhl-, Hacken- und Nietsporen M. Яном) і не були вузько регіональним явищем. Хоча основний регіон їхньої концентрації поки залишається колишнім - Пруссія, де вони відомі з епохи Великого переселення народів та раннього середньовіччя. Еволюція форми простежується досить чітко з епохи Пізнього Латена і раннього середньовіччя. Пам'ятники, з яких походять шпори такого типу, охоплюють територію між Дунаєм, Дніпром та Неманом.

Мова: російська

PDF PDF

Цитування:
Петраускас, О.В. 1999. Шпоры из могильника черняховской культуры у села Великая Бугаёвка. B: Левада, М.Е. (ред.). Сто лет черняховской культуре. Сборник научных статей. К.: Бібліотека VITA ANTIQUA, с. 135-143.