Перейти до контенту

VITA ANTIQUA Library                                                           ISBN 966-95597-1-5

Сто лет черняховской культуре. Сборник научных статей. К., 1999
Сто років черняхівській культурі. Збірник наукових статей. К., 1999
Украшения круга выемчатых эмалей из села Воронькив на Киевщине, 144-149

Евгений ГОРОХОВСКИЙ, Анатолий КУБЫШЕВ, Ростислав ТЕРПИЛОВСКИЙ

РЕЗЮМЕ
У фондах Бориспільського історикокраєзнавчого музею зберігаються дві бронзові прикраси - браслет та фібула, випадково знайдені під час земляних робіт 1992 р. у с. Вороньків Бориспільського р-ну Київської обл. Село розташоване на пагорбах у великій заплаві лівого берега Дніпра, приблизно навпроти гирла річки Стугни. Враховуючи той факт, що зазначені речі перебували на значній глибині, можна припустити їхній зв'язок із якимось поглибленим об'єктом поселення (господарською ямою чи напівземлянкою). Не виключено, що фібула та браслет могли входити до складу інвентарю поховання.

У IV ст. на Київщині співіснували дві синхронні археологічні культури: київська та Черняхівська, причому пам'ятник, що розглядається, розташований у прикордонні їхніх ареалів. Нині припущення В.М. Даниленко про виїмчасті емалі як характерну етнографічну рису племен київської культури здобуло широке визнання, що спирається на численні знахідки на київських пам'ятках.

Мова: російська

PDF PDF

Цитування:
Гороховский, Е.Л., Кубышев, А.И., Терпиловский, Р.В. 1999. Украшения круга выемчатых эмалей из села Воронькив на Киевщине. B: Левада, М.Е. (ред.). Сто лет черняховской культуре. Сборник научных статей. К.: Бібліотека VITA ANTIQUA, с. 144-149.