Перейти до контенту

VITA ANTIQUA Library                                                           ISBN 966-95597-1-5

Сто лет черняховской культуре. Сборник научных статей. К., 1999
Сто років черняхівській культурі. Збірник наукових статей. К., 1999
Лепная керамика из некрополя III-IV вв. н.э. Дружное в Крыму, 322-371

Владимир ВЛАСОВ

РЕЗЮМЕ
Могильник пізньоримського часу Дружне розташований у центральній частині Кримського півострова, за 20 км на південний схід від м. Сімферополя, поблизу с. Дружне, на схилі одного із відрогів Долгоруківської яйли. Протягом кількох років він знищувався у процесі видобутку гравію. Систематичне вивчення пам'ятника з 1990 по 1994гг. проводилось експедиціями Сімферопольського держуніверситету та Кримського відділення Інституту сходознавства НАН України під керівництвом І.М. Храпунова.

Завданням справжньої роботи є вивчення ліпної кераміки (далі - ЛК), яка використовувалася як поминально-похоронний інвентарь населенням, яке залишило могильник. За винятком пряслиць, які не є предметом дослідження, вона представлена виключно посудом. На основі типологічної класифікації ЛК передбачається виділити в її структурі різнокультурні компоненти та визначити представники яких етнічних груп входили до складу населення, похованого у Дружному. У роботі враховано весь обсяг ЛК, отриманої під час розкопок пам'ятника. Невелика її кількість опублікована, але основну частину колекції ще не введено до наукового обігу. Зважаючи на крайню нечисленність опублікованої кримської ЛК пізньоримського часу, комплекс ліпного посуду повністю розкопаного могильника Дружне набуває першорядного значення, оскільки він певною мірою є еталонним для пам'яток даної культурно-хронологічної групи.

Мова: російська

PDF PDF

Цитування:
Власов, В.П. 1999. Лепная керамика из некрополя III-IV вв. н.э. Дружное в Крыму. B: Левада, М.Е. (ред.). Сто лет черняховской культуре. Сборник научных статей. К.: Бібліотека VITA ANTIQUA, с. 322-371.