Перейти до контенту

VITA ANTIQUA Library                                                           ISBN 966-95597-1-5

Сто лет черняховской культуре. Сборник научных статей. К., 1999
Сто років черняхівській культурі. Збірник наукових статей. К., 1999
Металлические гребни позднего римского времени в Юго-Восточной Европе, 112-125

Максим ЛЕВАДА

РЕЗЮМЕ
Доповнений і перероблений російський варіант статті "Metal Combs of the Second Quarter of the First Millennium AD in Eastem Europe", зробленої на основі доповіді, прочитаної в листопаді 1996 р. на конференції "Пізній римський час у Центральній та Східній Європі" у Лодзі.

Знахідки металевих гребенів в ареалі Черняхівської культури дуже показові з погляду вивчення зв'язків між Середньою Європою, Південною Скандинавією та лісостеповою частиною Східної Європи. Ця категорія речей неодноразово привертала увагу дослідників.

Практично всі східноєвропейські знахідки виготовлені на пам'ятниках Черняхівської культури. Виняток становлять гребінь із могильника Ябари (Естонія), гребінь із військового римського укріплення Мічія та знахідка з поселення київської культури Нові Безрадичі. Гребінь з Ябара має, безсумнівно, самостійне походження, не пов'язане із загальним процесом появи цієї категорії речей у Східній Європі, і в цій статті не враховується. Поселення Нові Безрадичі розташоване у тій частині Середнього Подніпров'я, де найчіткіше фіксуються сліди контактів між Черняхівською та київською культурами. Незважаючи на те, що металеві гребені з початком V ст. зникають повсюдно, якась пам'ять про них, спричинена значимістю цих речей; зберігається на півночі Європи до Х-ХІ ст.

Мова: російська

PDF PDF

Цитування:
Левада, М.Е. 1999. Металлические гребни позднего римского времени в Юго-Восточной Европе. B: Левада, М.Е. (ред.). Сто лет черняховской культуре. Сборник научных статей. К.: Бібліотека VITA ANTIQUA, с. 112-125.