Перейти до контенту

VITA ANTIQUA Library                                                                               ISBN 966-95597-3-1

Морська торгівля в Північному Причорномор’ї. Збірка наукових статей. К., 2001
Морская торговля в Северном Причерноморье. Сборник научных статей. К., 2001
Клейменная византийская амфора Х в. из Ласпи, 104-117

Паршина Е.А.

Резюме:
Амфору знайдено під час охоронних археологічних робіт, що проводилися у зв'язку з терасуванням схилів Ласпинської улоговини під лісопосадки. Вона походить із житлового комплексу середньовічного поселення Шабурла, розташованого в північно-східній частині улоговини.

Аналіз всього комплексу амфорних клейм показав високу ймовірність приналежності скорочених імен ними іменам візантійських імператорів чи членів імператорської сім'ї. Достатньо обмежена кількість імен на клеймах, що практично не виходить за межі набору імен правили імператорів, показує, що імена на клеймах не могли належати ні гончарам, які виготовляли амфори, ні епархам, які нібито контролювали їх виробництво. Найбільш вірогідний висновок полягає в тому, що основна маса іменних тавр була знаками власності ергастеріїв належали імператорам.

Мова: російська

Download PDF Download PDF

Цитування:
Паршина, Е.А. 2001. Клейменная византийская амфора Х в. из Ласпи. B: Паршина, Е.А. (ред.). Морская торговля в Северном Причерноморье. Сборник научных статей. К.: Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Товариство Археології та Антропології, с. 104-117. (Бібліотека VITA ANTIQUA).