Перейти до контенту

VITA ANTIQUA Library                                                                               ISBN 966-95597-3-1

Морська торгівля в Північному Причорномор’ї. Збірка наукових статей. К., 2001
Морская торговля в Северном Причерноморье. Сборник научных статей. К., 2001
Амфоры Хиоса и ольвийско-хиосские торговые отношения, 6-17

Лейпунская Н.А.

Резюме
Широко відомо, що острів Хіос був одним з найбільших центрів метрополії, що виробляють і торгують. У сільському господарстві найважливішу роль відігравало вирощування винограду та виробництво надзвичайно популярного в античних центрах вина, хіоські ремісники виготовляли різноманітну кераміку - просту та їдальню розписну, металурги випускали високохудожні вироби, були знайомі з технічними досягненнями свого часу, зокрема, пайкою, широко була відома продукція ткачів та килимарів і т.д. Проте, особливу роль економіці острова грала виноторгівля, у своїй тарою для хіоського вина служили амфори своєрідної форми, які випускалися місцевими керамістами у великій кількості.

Необхідно відзначити, що з усіх іонійських центрів, які грали основну роль на ринках Ольвії в VI-V ст., практично тільки Хіос зберіг свою виноторгівлю в досить значному обсязі довше за інших, принаймні, аж до початку часу еллінізму.

Мова: російська

Download PDF Download PDF

Цитування:
Лейпунская, Н.А. 2001. Амфоры Хиоса и ольвийско-хиосские торговые отношения. B: Паршина, Е.А. (ред.). Морская торговля в Северном Причерноморье. Сборник научных статей. К.: Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Товариство Археології та Антропології, с. 6-17. (Бібліотека VITA ANTIQUA).